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I think that Nick Smiths opening paragraph in his email doesn't demonstrate an understanding of what are rather 
complicated terms which would have been drafted in an easier to read fashion in a standard form of contract - but 

this is why bespoke contracts agreed as the negotiations proceed (as this did) are so wrong. 

I understand that Lord Dervaird's decision is thought to be "obvious" - that may be so but my view is that Lord 

Dervaird has given some clarity on the matters which divide us. In applying that clarity it will not make any 
difference to the ultimate gain by BSC from the project - it may take longer and have a delaying effect on 

completion - it doesn't help us from a price and time certainty basis. But it isn't helpful to BSC unless tie decide to 

give in and agree to inflated Estimates. 

I am not certain why Smith should assert that it has been decided that Clause 80.20 is a no-go option - or even what 

is meant by that - maybe the intention is to be pejorative. Clause 80.20 has to be considered in the context of 

Clause 80 and the other terms, including those terms which we can rely on if BSC breach Clause 80.20 or any other 

sub-clause. When you asked me previously about Clause 80.20 I have replied that it takes you back into Clause 80. I 
will explain why from a commercial standpoint - there may be a different legal interpretation and I will try and 

identify where. 

Firstly, a Notified Departure is deemed pursuant to Schedule Part 4 to be a Mandatory tie Change. The absurdity 

argument is, in simple terms: can it be right that BSC can influence a change from BODI and expect it to be 

automatically deemed and paid for as a Mandatory tie Change? Moreover: can it be right that the project may be 

delayed whilst a Notified Departure is challenged through DRP? 

Secondly, the straightforward premise of Clause 80.13 is that there is a TC and an Estimate agreed. We say that the 

subscript to this Clause is if there is a TC arising from a ND and/or lnfraco don't issue or agree an Estimate tie can 
instruct them and they should get on with the work (the absurdity argument). Lord Dervaird isn't with us - but he 

doesn't put a meaning on the words "unless otherwise directed by tie". 

Whereas under Clause 80.15 if the parties have got to the Estimate stage (having agreed there is a TC) and, after 

attempting to agree the Estimate under Clause 80.9, it goes to DRP tie have the alternative to see DRP through, or, if 

its urgent etc. to issue an instruction to BSC get on under the risk for tie under Clause 80.16. 

Clause 80.20 envisages is a position where the circumstance doesn't arise from Schedule Part 4 ND or a TC but 

lnfraco deem an instruction (empowered by Clause 34.1) to be a TC. Under time restraints (20 business days)they 

have to issue an Estimate which stands mutatis mutandis in place of a DRP in Clause 80.15. That is tie can require 

lnfraco to get on as soon as the Estimate is issued without having to complete the Clause 80.9 procedure, subject to 

it being urgent etc. 

It is also predicated on lnfraco considering compliance amounting to a tie Change. If they don't it doesn't kick in. 

This is where a legal interpretation may differ from my commercial interpretation. The Clause says: 

"If, having received instructions from tie or tie's Representative, the lnfraco consider that compliance with those 
instructions would amount to a tie Change, then the lnfraco shall comply with the instruction ..... " 
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My view is that if lnfraco decide that it is a tie Change, compliance can be satisfied by BSC giving us an Estimate 
within 20 business days. I think what Smith and others think is that it means that they should in all cases comply by 
getting on with the works. Maybe, but that takes away the right for tie to reconsider the instruction. 

The Clause goes on: 

... and shall within 20 Business Days of any instructions being received, notify tie of the same, such notification to 
include an Estimate pursuant to Clauses 80.4 and 80.5. From the date of receipt by tie of such an Estimate, Clause 
80.15 and 80.16 shall be deemed to apply mutatis mutandis to the work carried out by lnfraco in complying with 
such instruction ..... 

At which point if tie consider the matter urgent etc. They can issue instructions "to carry out the proposed tie 
Change prior to the determination or agreement of the Estimate by issuing a tie Change Order to that effect". This 
would seem somewhat gratuitous, if BSC had already started to carry out the work. 

The Clause goes on: 

... .If it is agreed by the Parties or determined pursuant to the Dispute Resolution Procedure that the instructions 
amount to a tie Change (either Party being entitled to refer the matter to the Dispute Resolution Procedure if the 
matter has not been agreed within 10 Business Days of the Estimate being received by tie) then the provisions of this 
Clause 80 (tie Changes) shall apply to such instructions. 

What is interesting to note is that this limits the time for agreeing the Estimate (10 business days), whereas there is 
no prescribed time limit in Clause 80.9. 

I also think we have to consider Clause 38 which gives tie powers to require BSC to carry out urgent or emergency 
work for Health & Safety Reasons. The question I ask myself is: what work involving BSC in additional cost, other 
than a TC, could tie instruct on the grounds of urgency? 

Lord Dervaird referred to Clause 34.3 and Brandon has put some weight to this. The relevant part of the clause to 
this issue is: 

... If such instructions require any variation to any part of the Infra co Works, tie shall be deemed to have issued a tie 
Notice of Change requiring such variation, which tie Change shall be a Mandatory tie Change. 

Of note here is that means of resolving the instruction is drawn back into Clause 80. By Clause 80.14 tie has 28 
Business days after the Estimate had been agreed to issue a change order otherwise the tie Change will be deemed 
to have been withdrawn, other than for Mandatory tie Changes. Pursuant to 80.13.2 it appears that tie cannot 
withdraw from a Mandatory tie Change. 

Taking account of the above I cannot see from a commercial view point how Clause 80.20 would help us or would 
have helped us. 

We have to recognise the reality of the situation: we can and maybe should have gone to DRP if we believed any ND 
wasn't a departure. 

Tony 
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