
OPINION OF SENIOR COUNSEL 

for 

TIE LIMITED 

in re 

EDINBURGH TRAM NETWORK 

INFRACO CONTRACT 

DISPUTERESOLUTIONPROCEDURE 

1. I have been instructed on behalfgfTi� pjµ:iited (hereitiijij-er referred to as tie) with 
respect to a number of issues which have �fi§�:1;1,involving the interpretation of the 
contract for the h1Jr.llcO Works (wlli<.}h confrac�]Shereinafter referred to as the 
lnfraco Contq,gt) aqq the dispute /resolution procedure which has followed 
thereon. Tl:i� p;rincipaFi§:Sues concerriJhe Contract Price for which provision is 
made in teriris ofSchedule Part 4 of thelnfraco Contract. 

2. For convenieiice\of refetence./1 set out here the issues which I am expressly 
instructed to address: 

(l))Vhich intijrpretation of Pricing Assumption 1 (paragraph 3.4.1 of 
S..¢.lze,dule. fart 4) put forward by the parties in the Adjudication process 
is tq p€;l preferred; 

(2) What is the relevance of the Employer's Requirements and the lnfraco 
Proposals to the concept of normal development and completion of 
designs in terms of Pricing Assumption 1 (paragraph 3.4.1 of Schedule 
Part 4); 

(3) What is the relevance of the Employer's Requirements and the lnfraco 
Proposals to what is included in the Construction Works Price 
(paragraph 3.1 of Schedule Part 4); 
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(4) Is the Construction Works Price (paragraph 3.1 of Schedule Part 4) 
limited to only what is depicted on the Base Date Design Information; 

(5) Can it be said that a Notified Departure has occurred in the 
circumstances where an item of work is not depicted on the Base Date 
Design Information, but that item of work is nonetheless called for or 
required by the Employer's Requirements or referred to in the Infraco 
Proposals; 

(6) Can it be said that the Infraco is entitled to an iy9rease in the sums due 
to it under the Infraco Contract in the circumstances where an item of 
work is not depicted on the Base Date Desigp(Information, but that item 
of work is nonetheless called for or requir;�p. by the Employer's 
Requirements or referred to in the Infradc!Propdsijl§:and 

(7) Is it the case that tie have :tfie burden of demon§g:;:1ting that the 
exceptions apply to defeat: 

(i) what would otherwi§�pe a Notified Departure; and/or 

(ii) entid��yt through evaluiltipn of an Estimate. 

3. Before dealigg expressly with each)question which has been posed I would 
propose tomak:§i:i: numbijr of observatioy§.with respect to the terms of the Infraco 
Contract; more pijgiculjfly tll.t terms .of Schedule Part 4; and the observations 
madt !.,Qt:l.ftrning tl1¢. infefpret::tf{g:n >of the relevant contract terms by the 
i\p.judiCalor Jµ Jhe "0§§ision and Reasons for Gogarbum Bridge" dated 16 
:l!-.Jovember 2009. :for the p'µt;ppses of the analysis which follows I shall assume an 
uµ(J.trstanding of lll.t contlij:ct structure and familiarity with the defined terms 
which.are ref erred toW 

4. Although thefeasons given by the Adjudicator for his decision of 16 November 
2009 may not be distinguished by their clarity they are readily to be construed as 
meaning that in the opinion of the Adjudicator the Construction Works Price is 
fixed by reference to the work identified in the Base Date Design Information 
with the result that any further work required to meet the Employer's 
Requirements will constitute a Notified Departure in accordance with Schedule 
Part 4 of the Infraco Contract. The Adjudicator's reasoning in respect of this 
issue is to be found at Paragraphs 7 .17 to 7 .23, which I set out below for ease of 
reference. 
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5. 

7 .17 My finding is that Schedule Part 4 was included because the design was 
incomplete and therefore some unknowns existed that were beyond the 
capabilities of the Responding Party to include within their price. In other 
words how the BDDI was to be developed to IFC could be known in 
respect of certain factors but not all factors and the unknown or 
insufficiently developed elements were captured 1:)y the provision of the 
wording in Schedule Part 4 pricing. 

7 .18 The parties are at one that the risk for norm(ll develqpments to completion 
of design lies with the Responding Barty. \This is Ofb:@r than where that 
risk has been transferred to the �@ferring Party under 6ri¢;pr more of the 
pricing assumptions set out in §q[ll�gule Part. 4 Pricing. 

7 .19 My finding is that whilst the occurrenc¢; pfa Notified Departure is a 
question of fact I con<::µr with the Referrittg Party that the onus is on the 
Responding Party to d¢mpµstrate that whiqllJhey claim falls within the 
exception set out in the cqritrai¢t; 

7.20 My finding is that this positii.:m i§besfs�ed up as follows. The risk 
which qµghf ti(qperly to be Jfansferred/fo the Referring Party is where 
deveJqpment ang qompletion d( designs is outside of the normal course of 
deveH,pfu@nts of}lle detail showµjn the initial design i.e. the Base Design 
InformafiQ:JJJ intq lb:@ ci@tail need. fo construct the works as described all to 
m�tJhe Ert1plpyet;:s Reqµi1:ih11ents. I would go one step further and 
clarify that the imployer' s Requirements have to be sufficiently well 
developeq.withiritcy@J?PDI procedure as a baseline for proceeding in such 
a manner. I incluge this further step as it is clear to me that the 
Employer's B.equirements have in terms of the price for the works been 
pl;;trified in §@ction 3.1 of Schedule Part 4 and this limited by the BDDI 
ariq,Jhe Scl:i:edule Part 4 agreement in respect of the agreed price. I find 
thaftq ;;irrive at any other conclusion would, in my view, make Schedule 
Part 4 meaningless. 

7.21 My finding is that matters that will become Notified Departures are 
matters that fall outwith normal design development that could be 
construed from the information available to the Contractor contained 
within the BDDI. These matters may have been alluded to in the 
Employer's Requirements as an obligation but because of the lack of 
complete design had not been sufficiently developed in terms of 
specification to become part of the price. 
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7 .22 The foregoing does not mean that each and every change becomes 
Notified Departure or that one can abandon the tests that must be satisfied 
in order to establish that a Notified Departure has occurred and I shall deal 
with these now. 

7.23 My finding is that the first condition that must be satisfied in order to 
establish that a Notified Departure has occurred is a difference between the 
Base case assumptions and actual facts and circumstances applying to the 
lnfraco Works. Such change has to fall within the definition set out at section 
2.8 of Schedule Part 4 i.e. "a Notified Departure is whgre now or at any time 
the facts or circumstances differ in any way from th@Bbsf Case assumptions 
save to the extent caused by a breach of contra9fpy the J,ifraco, an J,ifraco 
Change or a change in law. " 

6. The Adjudicator's analysis of the issµy g�s at least a superficialam:�ption when 
one comes to consider the provisions of Scg�qule J:>�h.4 and more p:ilticularly the 
definition of terms in that schedule. The au�iysis would appear to engage the 
following line of reasoning. 

7. The Contract Price incorporates th� C::9nsfructi9p Works Price. (Paragraph 2 .5 
of Schedule Pag 4-'}, 

In terms of Par.:tgraph 3,$ the Contract,Brice is fixed on the basis of the Base 
Case Assumptio11.$� 

Tl:leBaseC�ijAssumptJQnS means the Base Date Design Information and also 
the Base Tran:f l,nformi(iQµ; the Pricing Assumptions and the Specified 
Ex:dusions. 

The Bij�� Case As�µmptions do not include all elements of work required as 
specifiedi:µthe EII1:ployer's Requirements at Schedule Part 2. 

The Base Date Design Information means (Paragraph 2.3 of Schedule Part 4) 
the design information drawings issued up to and including 25 November 2007 
listed in Appendix H to Schedule Part 4. As it happens Appendix H lists no 
drawings under the heading Base Date Design Information and merely refers to 
"all of the Drawings available to lnftaco up to and including 25 November 2007." 

The Base Date Design Information is not defined by reference to the 
Employer's Requirements as set out in Schedule Part 2. 
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The Base Date Design Information does not extend to all work as specified by 
the Employer's Requirements. 

It follows that such part of the Employers' Requirements as are not the subject 
of the Base Date Design Information cannot form part of the Base Case 
Assumptions. 

Where the facts or circumstances differ in any way from the Base Case 
Assumptions there will be a Notified Departure in terms of paragraph 2.8. 

In terms of Paragraph 3.5 a Notified Departure is deei:;µedto.be a Mandatory tie 
Change. 

8. The result of the foregoing analysis woµld be that any part Of till:@. design of the 
Edinburgh Tram Network for wor]& f@quired ill terms of fhij imployer's 
Requirements in Schedule Part 2 whi¢4 wa§ nQt incorporat@d in Design 
Information Drawings issued to lnfraco up tij glld including 25 November 2007 
would constitute a Notified l)�parture as defin�qjn Schedule Part 4 and would 
therefore be deemed to be a N1:�t1:qgtory tie Chaiigefor the purposes of pricing. 
That conclusion, whatever its sµperff�jg,l attraction, i$Jll my opinion wrong. I 
shall now endeavour to set out mypwiifel11.§Q,Q.i11g with,fespect to this issue. 

9. The Infraco•\M9rks are)µefined by retyr@nce to the Employers' Requirements 
as specified in Sblj�qulyij� J, 

�gtagfiiphltg qf Schedµ\y Part 4 prOvides that, 
G'the Constructjp� Wor�s Price is on a lump sum basis that is fixed until 
cgmpletion of t!iij+Infracij Works and not subject to variation except in 
accgj-1:lgnce with th�prnvisfon of this Agreement." 

The Con�truction(Works Price is a lump sum, fixed and firm price for all 
elements Ofwpd< required as specified in the Employer's Requirements and is 
not subject )O> variation except in accordance with the provisions of the 
Agreement. (Paragraph 3 .1 of Schedule Part 4.) 

Paragraph 3 .5 of Schedule Part 4 states that the Contract Price has been fixed 
"on the basis of inter alia the Base Case Assumptions". The words underlined 
are in my opinion of significance. The Contract Price includes the 
Construction Works Price. The Construction Works Price is as noted above a 
lump sum fixed and firm price in respect of the Employer's Requirements. The 
Base Case Assumptions do not embrace all of the Employer's Requirements 
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but only such of those Employer's Requirements as are incorporated in design 
information drawings issued to Infraco up to 25 November 2007. 

Paragraph 3.5 identifies a Notified Departure as a situation in which facts or 
circumstances "differ'' from the Base Case Assumptions. The term "differ" 
signifies change ... it is to make unlike, dissimilar or different. If some aspect of 
the specification in the Employer's Requirements at Schedule Part 2 was not 
incorporated in the Base Date Design Information and is thereafter the subject of 
design information, that cannot in my opinion constitute a Notified Departure for 
the purposes of paragraph 3 .5. If some aspect of the EmpJoyer's Requirements 
was the subject of outline design in the Base Date D�ign.Jnformation and is 
then the subject of a design development which gpes not render it unlike, 
dissimilar or different to the outline in the Base J)i1te .Q��ign Information then 
that again in my opinion would not constitt1te<ij Notifi¢ij Departure.(This is 
subject to the express provisions of paragrapp 3.4,r). 

In my opinion this view is reinforced gyjl:ie fact tllat any Notified J)�parture is 
deemed to be a Mandatory tie Change �•r�quiri11g a change to the Employer's 
Requirements". If an element of the workt¢:qµffed as specified in the existing 
Employer's Requirements was now to be giade the subject of design 
information which did not alterjl:i�]Jase Case Assij'l'pptions, it would make little 
if any sense to deem that to be a m{t1:t�rrequiring :f#l'Iarige to the Employer's 
Requirements. 

This conclusioµ als() appears to me 'to be consjsfent with the terms of Schedule 
Part 2. I wo:µ19,refer inp�rticular to S�ction 1.1 which provides that 
"the InfracO sij;;t:lJ be fully responsible fqr the works and services described in 
these Employer's '&1;:guif�y.tlt§and in ;ne Agreement" 

a:µd afSectioij J.6.1 whi¢ll. provides that, 

ttl:i� Infraco shallp� respotj:sible for the complete design of the Edinburgh Tram 
Netwprk including(the achievement of full compliance with the Employer's 
Requirements." 

Furthermore it goes not appear to me to make any clear commercial sense to 
arrive at a conclusion that the "lump sum, fixed and firm price" referred to in 
Paragraph 3 .1 of Schedule Part 4 extends only to such part of the Infraco Works 
as may have been the subject of design information drawings issued up to 25 
November 2007. 

10. I would now refer back that the specific issues which have been raised in my 
instructions. I refer in particular at this stage to issues (3) to (6). 
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(3) What is the relevance of the Employer's Requirements and the lnfraco 
Proposals to what is included in the construction works price (Paragraph 3.1 
Schedule Part 4). 

In my opinion the Employer's Requirements and the Infraco Proposals are 
conclusive as to what is included in the Construction Works Price. 

As paragraph 3.1 provides, the Construction Works Price is a lump sum fixed 
and firm price for all of the specified work subject only to variation in accordance 
with Schedule Part 4. 

(4) ls the Construction Works Price ( paragrapJ:J:R.1 of Schedule Part 4 ) 
limited to only what is depicted on the Base Dat�Desigµlnformation? 

No. 

That appears to be the conclusion r<:::�glj,<:::d by thy Adjudicator iil: Jy:rms of the 
reasons given for his decision of 16th Ntiy�be:r �OQ9. In my opitiion such a 
conclusion ignores the precise wording 'df\ paragraph 3 .5. This provision 
stipulates that the Contract Price, which iiicJµµes the Construction Works 
Price, has been fixed on the bMi§ pf "inter alia;\ Jpt:: Base Case Assumptions, 
and not upon those alone. 

(5) Can it be said that a 1'i9ti:{ied Depj,rture has occurred in the 
circumstances whetf �p item of wOf:k is not depicted on the Base Date Design 
lnformatiofb put thafjJ�m of work is nonetheless called for or required by 
the Employer?� �equir��ents or refotr.�d to in the lnfraco Proposals? 

No. 

iu circumstance$ \yhere att: itt::1.1.1 of work is not depicted on the Base Date Design 
Information the tacts or circumstances do not "differ" from those recorded in the 
Bas� (::ase Assump\ions. This appears to me to be consistent with the wording 
of pafa\g,:-;;tph 3.4.1 which talks about the design of the Edinburgh Tram Network 
(page 24$) '.' beingfamended from" the drawings forming the Base Date Design 
Information @:r. 'ta111ended from" the scope shown on the Based Date Design 
Information aud lnfraco Proposals. If work required in terms of the Employer's 
Requirements has never been specified in the Base Date Design Information 
then the provision of design information for such items of work cannot on the face 
of it constitute an amendment from or from the scope of the Base Date Design 
Information. 

(6) Can it be said that the lnfraco is entitled to an increase in the sums due to 
it under the lnfraco Contract in the circumstances where an item of work is 
not depicted on the Base Date Design Information, but that item of work is 
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nonetheless called for or required by the Employer's Requirements or 
referred to in the lnfraco Poposals? 

No. 

For the reasons outlined earlier I do not consider that such circumstances would 
constitute a Notified Departure for the purposes of paragraph 3.5 of Schedule 
Part 4. This is subject to the item of work being consistent with the Pricing 
Assumptions in paragraph 3.4 of Schedule Part 4. 

11. The first issue submitted for my opinion is as foUow: �fMf,hich interpretation of 
Pricing Assumption 1 (3.4.1 of Schedule Part 4) put forw@rd by the parties in 
the Adjudication process is to be preferre<:l? 

In my opinion the interpretation put forwai!i by lp:fraco is to be preferred to the 
interpretation put forward by tie. 

12. For convenience 1 shall set out therespecttit .irgumepts of the parties as recorded 
in my instructions: 

On the questio:ij pf fact: jl:ie parties are atqdds as to the true effect of the Notified 
Departure mechagi§P-1 .iiJii S§hfdule Paff4 (Pricing) generally, as can be seen by 
the .§1JP-1P-1<lry of the i-especfive J�g::tl positions adopted by the parties set out 
below: 

tii :--:: (1) Pricing A'.#JymptiofJT( paragraph 3.41 of Schedule Part 4) is intended to 
shielgJnfraco onlyWfrom the cost associated with the amendment to the Design 
prepare@ py the SO$ Provider in terms of design principle, shape, form and /or 
specificfrfj1:11:i from/the drawings forming the Base Date Design Information, 
except in the £ircumstances where that amendment arises as a consequence of 
"normal desigrtdevelopment" being the evolution of design through the stages of 
preliminary t6 construction stage; and (2) the only risk which ought properly to be 
transferred to tie is where that evolution of design is outside of the normal course 
of development of the detail showing in the initial design (Base Date Design 
Information) into the detail needed to construct the lnfraco Works as described, 
all to meet the Employer's Requirement; and 

Infraco - "If a change in design principle, shape and form or outline specification 
occurs between the drawings forming the EDDI and the IFC drawings then on a 
proper interpretation of this Pricing Assumption the changes are automatically 
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out with the bounds of normal development and completion of design as defined 
in this Contract ". The lnfraco position is based entirely on a reading of Pricing 
Assumption 1 and giving effect to the final sentence in it. " 

13. In my opinion the construction advanced by tie does not take full and proper 
account of the wording which appears in the last three lines of paragraph 3.4. It is 
stated there that, 

"for the avoidance of doubt normal development in coi:µpletiqn of designs means 
the evolution of design through the stages of prelimigajy to construction stage and 
excludes changes of design principles, shape and form atlq: putline specification." 

Those words of qualification or exclusion :have necessarily (p be read into the 
words which appear in parenthesis in the hpening passage ofpa'lJ1,graph 3.4.1 of 
Schedule Part 4. It follows that any cl;J,l:ltlge in design principle, snap� l:lnd form or 
outline specification cannot constitute tfie µqrmal geyelopment in ¢0111pletion of 
designs as that term is defined for the pptp9Ses of paragrapfi 3 .4 and the 
application of tfie Pricing Assµmptions. 
For completeness I would note@l:ti:ttin my opinion wl:J,ere the Design prepared by 
tfie SDS Provider involves an at:rlencp:µ€:11t from tfie @fl:lWings forming the Base 
Date Design Information or an l:1.meridt:rlijµtfrom the scope shown on the Base 
Date Design Information then the pnµ/S bfpfo�:dl'will sfiift to tie to establish why 
tfiis should not gpnsti.1:ute a Notified J>ceparture. 

THE OPINION OF 

14  January 

RICHARD KEEN, QC 
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